L O A D I N G
blog banner

Inför valet 2022

Jag är liberal. Socialliberal, för att vara exakt. Som ung röstade jag på Vänsterpartiet eller Miljöpartiet, men någonstans längs vägen förändrades det. Sedan en hel drös år har jag röstat på Liberalerna (fd Folkpartiet) eller Centern.

I valet 2022 vet jag inte riktigt vad jag ska rösta på.

Jag är inte nöjd med Liberalernas val av partiledare. Jag har inget emot Nyamko Sabuni per se, men jag tycker inte att hon är rätt person att leda Liberalerna. Med tanke på hur de har valt på senaste – och då tänker jag framför allt på valet att gå åt höger och ta någon slags samarbete med Sverigedemokraterna, är en röst på Liberalerna helt fel för mig.

Som liberal finns det inte så jättemånga alternativ. För mig är Moderaterna alldeles för jävla blå, och Kristdemokraterna ska vi ju inte ens prata om. Huvaligen, vilket läskigt parti. De och SD står inte särskilt långt ifrån varandra, så ingetdera är rimligt för mig.

Jag har röstat C både till riksdag, landsting och kommun vid olika tillfällen, men den här gången är jag tveksam. För mig är Centern det enda parti just nu som känns relativt vettigt – åtminstone gjorde de det tills de kom med sitt utspel om sexarbete. Där tappade de en hel del attraktionskraft för mig, och jag känner mig oerhört kluven.

Jag kommer aldrig att rösta på M, KD eller SD. Sannolikheten att jag någonsin kommer att rösta på V, MP eller S är rätt liten. Alltså är det just L (som nu är otänkbara) och C som finns kvar.

Nu kanske ni undrar varför frågan om sexarbete är viktig för mig. Jag har själv aldrig sålt sex, men jag känner folk som gör/har gjort det. Eftersom jag dessutom, trots allt, är liberal, anser jag att det ska vara upp till var och en om man vill sälja sex eller inte. Jag anser också att det måste göras skillnad på frivilligt sexarbete och människohandel. Det är två helt skilda saker och går inte att jämföra.

Tyvärr är det här något som den svenska mentaliteten i stort inte klarar av att hantera, och i stället drar den varenda individ över samma kam och övertalar sig själv om att alla som säljer sex är offer som inte klarar av att tänka eller välja själva. Det är en extremt osmickrande inställning, men väldigt typisk Sverige.

Det är skälet till att jag nu ställer mig kluven till att rösta på Centern.

Men jag vet inte vad jag ska rösta på i stället. Eller om det är värt att låta en enda fråga stå i vägen för min röst. Den är viktig för mig, men går att förändra. Fast det skulle i så fall krävas engagemang – och jag vet inte om jag är rätt person för det.

Men å andra sidan igen; jag tror inte det finns ett enda parti som har en inställning till sexarbete som jag tycker är ok. Alla har de moralpanik och den där äckelsvenska mentaliteten om att alla som inte väljer “rätt” i sina liv är det synd om och vi ska minsann ta hand om er stackare. Den enda fördelen är att liberaler (och faktiskt högern, även om jag inte delar särskilt mycket mer av deras människosyn) överlag har en bättre och mer konstruktiv inställning till människor än S och V har sammanslaget.

Sedan ska det tilläggas att jag oftast röstar mer på ideologi än sakpolitik. Sakpolitik kan förändras från ena sekunden till den andra, medan ideologin förhoppningsvis består. Framför allt den grundläggande inställningen till människor (eftersom vi nu råkar vara människor, allihop) är intressant för mig. Det är inte alltid jag håller med i alla sakfrågor – och faktum är att jag kan hålla med om sakfrågor när det gäller de flesta partier (förutom SD, KD och M). Jag skulle kanske kunna tänka mig att rösta på S för att varken M eller SD ska få mer makt än de måste, men jag är på det stora hela rätt obekväm med sossarnas storebrorsperspektiv och människosyn.

Så jag vet inte alls hur jag ska tänka omkring det här valet. För sekunden känns det som att det inte finns ett enda alternativ jag kan rösta helhjärtat på. Centern har varit min räddning från Liberalerna, men om de tänker envisas med att sätta (främst kvinnor som) sexarbetare i offerrollen utan att göra skillnad på frivilligt sexarbete och människohandel – well, det är precis lika osmickrande för C som det är för något annat parti.

Bläh. Tur att det är ett tag kvar innan vi står där med våra valsedlar. Jag hoppas verkligen att ett vettigt alternativ dyker upp. För jag vill inte rösta blankt.