Självporträtt

 

Jag gillar att fundera över saker. Jag gillar också att ifrågasätta saker – ibland bara för sakens skull.

 

Jag nördar in mig på en del saker. Annat är jag extremt ointresserad av.

 

Klimakterietant har jag blivit också, trots min än så länge, i sammanhanget, ringa ålder.

 

På den här bloggen kan du läsa det mesta som ryms i min tankevärld. Från samhällskritik till skönhet 40+ till pinsamma historier till…

 

Välkommen! 🙂

Translation

Jag är så sjukt jävla impad över att jag började praktisera yoga, och ännu mer impad av att jag fortsatt. Det är ett under i sig. Nu har jag ägnat mig åt yoga i över ett och ett halvt år, och känner mig lite mer hemma i det hela än jag gjorde för ett år sedan. Det är nu det börjar bli dags att planera framåt.

Det är tre delar, upplever jag, där det har hänt grejer för mig genom yogan. Den kanske mest uppenbara (för alla utom mig själv) är att jag gått ner en hel del i vikt. Jag har fortfarande svårt att förstå det, och det är radvis med konflikter i mitt huvud omkring hur min kropp ser ut. Men det är bara en del. En annan, enormt viktig del, är att jag inte har konstant värk – bara det i sig är ett under. Jag har också enormt mycket mer rörlighet än jag hade innan – vilket i och för sig inte är så konstigt, med tanke på att jag ägnar väldigt mycket tid åt att sitta framför datorn. Den tredje delen är rent mentalt/andligt, eftersom det har hänt enormt mycket på den fronten också.

Redan efter några månader när jag påbörjat min yogaresa övergav jag de youtubevideor jag följde, och började göra de så kallade asanas (positioner) jag själv ville, i min egen takt, med de tankar och de syften jag själv ville. Runt jul förra året köpte jag ett hjälpmedel för att bygga egna yogapass – tänk en kortlek med olika asanas och enskilda kort för vinyasas (flera asanas som utförs i följd och som vävs ihop i en enda rörelse), upprepningar och så vidare. Den har varit väldigt behjälplig på många sätt, men har sina begränsningar.

Och nu, bara för en stund sen, fick jag för mig att jag ville göra om mitt pass igen. Jag brukar göra ett pass, testa det en gång, eventuellt göra förändringar – och sen kan jag göra samma pass i flera månader tills jag tröttnar. Men jag kände att jag vill testa något nytt. Jag vill göra ett pass med bara stående asanas, och ett pass där allt, eller i alla fall större delen, utförs på golvet (sittandes eller liggandes).

För en eller ett par månader investerade jag nämligen i bland annat en bok om yogans anatomi. Jag var lite nyfiken på vilka muskelgrupper som påverkas av vilka asanas, och tänkte att det kunde vara bra att veta det om jag vill styra vilka delar av kroppen jag vill förändra. Jag har tittat i den och ändrat om litegrand innan, men då använde jag den där kortleken jag pratade om som bas.

Nu använde jag bara boken och skrev en lång lista på asanas, i den ordning jag vill göra dem. Det blir ganska annorlunda från det pass jag gjort nu under en längre tid – i alla fall delvis. Delar av det gamla passet har jag kvar, men har lagt till en del nya asanas jag antingen inte gjort tidigare, eller valt bort för att jag är lat och tyckt att det varit drygt att de inte flyter så bra som de jag redan gjort många gånger.

Så från och med nu (med reservation för förändringar efter testrunda) blir det två nya yogapass med lite diverse nya och gamla positioner. Det ska bli otroligt intressant att se hur det känns, hur det fungerar – och över tid, vilka resultat det kan tänkas ge. Min plan är i alla fall att göra de här passen varannan gång, så det blir lite variation men ändå återkommande.

Och så småningom när jag tröttnat på dem gör jag förmodligen om det igen. 😀 Det är verkligen fördelen med att bygga sina egna pass själv – man kan förändra och göra om bäst man vill. För att inte tala om att jag verkligen uppskattar det här med att göra mina egna pass i min takt, till min andning, hålla mina asanas så länge jag själv vill, i stället för att följa någon annans rytm. ♥