L O A D I N G
blog banner

Kulturella skillnader

För något år sen (lite drygt) tittade jag på en Youtube-video – en av många, kan man argumentera, men den här fastnade jag för. Det var en video från en festkväll i en annan kultur, i ett annat land. Förmodligen ett bröllop. Gästerna stod i en stor cirkel på en gård, och tittade på en man och en kvinna som dansade i mitten. Jag var helt fast, och jag ska berätta varför.

Det jag hamnat på var en av hur många som helst videos från den tjerkessiska (circassian) kulturen. Jag har inte alls någon superkoll på deras historia, men läste någonstans att de flydde från ett krig i Caucasien i Ryssland vid något tillfälle/årtal, och att de nu finns utspridda lite här och var – bland annat i Turkiet och Jordanien.

Med det sagt;

Det allra första jag reflekterade över var dansen. För mig som västlänning, van vid musikvideos, danstävlingar, dans på Broadway och så vidare, kändes det här inte alls som just dans. Männen sprätter runt som stolta, maniska tuppar och kvinnorna promenerar fram och svänger graciöst med armarna. Det är ungefär så det ser ut, vid en första anblick.

Men jag blev intresserad och kunde inte sluta titta – eller sluta fundera, för den delen. Jag tittar fortfarande, över ett år senare, på mängder med videor på deras danser. Numer tittar jag dock mest på olika former av uppträdanden, både på fest och som föreställning på scen.

Dock – det som är så vansinnigt intressant med det här, är hur åtminstone jag tycker att det går att läsa ut rätt mycket om deras kultur, enbart genom att betrakta deras sätt att dansa. Av det lilla jag läst och det jag själv dragit slutsatser om, så är det här ett traditionellt sätt att dansa på – det är inte alls säkert att det jag ser i deras dans genomsyrar hela deras kultur.

Det jag ser är extremt tydliga könsroller, vilket tydliggörs genom hur både män och kvinnor håller kroppen, och hur de rör sig. I vår västerländska kultur är det nog mer normalt att kvinnan är den som visas upp, som är den som ska vara snygg, sexig, ta plats, och så vidare. Men här ser jag den raka motsatsen – männen är de som tar plats, som kråmar sig och redan första videon jag såg var just uttrycket “stolt som en tupp” något jag tänkte på flera gånger. Det är spikraka ryggar, hårda, maskulina rörelser – maskuliniteten framhävs verkligen. Och detsamma med kvinnor – de håller också kroppen på ett väldigt speciellt vis, de går på ett ännu mer speciellt vis, och de är oerhört återhållsamma i både uttryck och rörelsemönster. Männen applåderar och agerar hejjaklack åt varandra, medan kvinnorna svävar förbi publiken utan någon större entusiasm.

Såhär upplever jag att könsrollerna framställs;

Män är stora, starka, häftiga karlar som slår sig för bröstet, de rör sig hårt och hackigt (musiken är verkligen urkass), de fokuserar mer på sina manliga sociala kontakter än på kvinnan som befinner sig på dansgolvet med dem, de är sociala, rör sig omkring kvinnan som en kåt tupp (där har vi tuppen igen!), och är rent fysiskt väldigt högljudda.

Kvinnan, å andra sidan, är oerhört restriktiv i sina känslouttryck, hon ser nästan uttråkad ut där hon rör sig, hennes kroppsspråk är reserverat, återhållsamt och graciöst. Hon ägnar sig inte åt några sociala utspel under dansandet, utan håller blicken sänkt och gärna åt ett annat håll än mannen hon dansar med.

Något jag tycker är alldeles otroligt intressant är att trots att det ur västerländskt perspektiv är väldigt annorlunda mot hur vi gör, så är det också väldigt, väldigt tydligt vilken respekt båda könen har för varandra. De tackar väldigt tydligt respektfullt när någon går av dansgolvet. Det förekommer inte heller någon fysisk kontakt i deras dans, så det där med tafsande och övergrepp är ingenting som verkar ske, i alla fall på dansgolvet. Sen vet ju inte jag hur det ser ut på annat håll, såklart.

Det torde rimligtvis framgå att jag tycker att det här är helt otroligt intressant. Jag har ägnat timmar och åter timmar på att sitta och titta på video efter video efter video, vissa om och om och om igen. Jag tycker verkligen att det är helt otroligt spännande att fundera omkring just könsrollerna, hur de presenteras, och hur de kan tänkas fungera utanför dansgolvet. Det får mig också att fundera på vilken bild man får av det västerländska samhället om man ägnar sig åt att enbart titta på olika länders folkdanser.

Något annat jag också grubblat över en del – särskilt med tanke på mina äventyr tillsammans med transkvinnan Tone, är hur den här kulturen med sina överdrivet tydliga könsroller, ställer sig till individer som avviker från dessa på ett eller annat sätt. Att vara transsexuell är ju bara en variant. När det gäller exempelvis BDSM så har vi ju undergivna män och dominanta kvinnor, som avviker från vår traditionella syn på att mannen är den dominanta i en familjekonstellation.

Alltså, jag har så många funderingar – så många frågor.

De här traditionella danserna – en av mina första funderingar var om det här är en del av deras uppvaktning/sätt att flirta eller söka en partner. Det skulle vara otroligt intressant att veta hur deras kultur beter sig just omkring relationer, äktenskap och så vidare. För såsom dansen ser ut, skulle det inte alls förvåna mig om det åtminstone är en del i det hela – om inte annat att se vilka individer som har någon slags kemi emellan sig på dansgolvet. Det skulle underlätta oerhört om jag visste mer, men det gör jag inte – tyvärr.

Jag vet inte varför jag föll så pladask för det här. Men jag finner det extremt intressant, och jag kan inte sluta titta. Jag har några favoriter som jag tittar på om och om igen, bara för att jag dels tycker att det är väldigt vackra danser, dels är så intressant att se och fundera över just det här med könsrollerna.

Och det kommer jag att fortsätta göra. Något som skulle vara väldigt kul (om jag kommer mig för, vill säga) är att börja titta på folkdanser från andra kulturer, och fundera omkring dem, jämföra, och så vidare. Sannolikheten är inte jättestor – men det vore roligt.

Och innan jag glömmer – notera hur alla i väldigt hög grad dansar på tå, även männen. Det ser extremt jobbigt ut, och jag skulle inte fixa att göra det själv. Kvinnorna gör det (i alla fall på fest) i högklackat, och på dansshowerna har männen vad som åtminstone påminner om balettens tåskor (jag kan inte tillräckligt om endera för att säga mer än så).

 

Hur kul som helst! ♥