L O A D I N G
blog banner

Det här med hår

Det finns inte mycket positivt med att ha genomgått en cellgiftsbehandling – men det finns några få. Idag tänkte jag skriva litegrand om det här med att som vuxen kunna få sitt hår att växa – och dessutom ha möjligheten att ta hand om det riktigt ordentligt.

Jag tappade ju inte allt hår. Inte för att det lilla jag hade var särskilt mycket att hänga i julgranen, men det fanns i alla fall nån slags löjligt, tunt, glest fjun på skallen. Det underlättade oerhört när det gäller att ha mössa på sig utomhus, för mössan hade något att hålla fast i.

Nu har det gått lite drygt tre månader sedan min sista cellgiftsbehandling, och hela alltihopa känns faktiskt mest som en dålig dröm. Men jag vet ju att det har hänt, eftersom håret är väldigt kort, även om det har växt en hel del på de här månaderna.

Jag har ju haft min hårrutin jag hållit fast vid hela tiden, sedan jag rakade av mig håret i början av december. Hårtvätt med schampo, hårinpackning (hårmask) och sedan balsam, plus hårkliare och olja i håret varje kväll innan sängdags.

Sedan en tid tillbaka har jag följt en Youtubekanal som tar upp det här med hårvård och hur man gör för att få håret att växa snabbt, på ett naturligt sätt. Jag är oerhört fascinerad och ska precis sätta igång att sätta ihop en egen hårvårdsrutin för mitt hår. Några av sakerna jag ska prova, har jag aldrig testat tidigare, men allting makes sense, so to speak.

Först och främst; jag har självlockigt hår, vilket inkluderar torrt, frissigt, tovigt, och så vidare. Det finns för- och nackdelar med allt, även den sorts hår man har. Jag vet inte riktigt hur mitt hår kommer att se ut när det växer ut och får lite mer längd än det har nu, men jag gissar att det kommer att fortsätta vara lockigt. Jag har inte bestämt mig för hur och vad jag kommer att vilja göra med det. Antingen låter jag det vara lockigt och jobbar på att få ut en rejäl längd, eller så återgår jag till min rutin med rundborste och hårfön för att få det hyfsat rakt.

.. och sen kommer vi till det som är intressant, i alla fall för mig, nu när jag ska få håret att växa.

Hår växer alltid inifrån. En av de främsta anledningarna till att det inte blir längre än en viss längd är att topparna delar sig, håret blir torrt – och går av. Utifrån detta är det två saker som är viktiga för mig;

  • att stimulera hårbotten/hårsäckarna
  • se till att topparna inte blir torra, delar sig och går av

Det handlar alltså om hårvård från insidan och utsidan. Och nu när jag liksom börjar från början med mitt hår känner jag att jag vill lägga ner både tid och energi på att få mitt hår att bli långt och i bra kvalitet.

Det här är de alternativ jag tänker prova och se om/hur de ger effekt. Jag har läst/hört om dem på ett flertal ställen – bland annat Youtubekanalen jag länkade till.

Äppelcidervinäger

Ska droppas och masseras in i hårbotten för att öka blodcirkulationen och därmed stimulera hårsäckarna. Äppelcidervinägern rensar bort rester av eventuella oljor som använts, och man tvättar håret som vanligt efteråt.

Olja i hårtopparna

Jag gör egna oljeblandningar som jag använder i hårtopparna för att hålla dem mjuka och smidiga och få dem att inte gå av.

Olja i hårbotten

Det här har jag ännu inte provat, men jag planerar att göra det. Ska prova att blanda i lite cayenne/chili eller liknande, för att få än mer blodcirkulation upp till hårbotten. En sådan här oljebehandling ska sitta i över natten och sedan tvättas ur (lämpligen med äppelcidervinägern, för att få bort alla oljerester).

Tepåsar

Tydligen ska tein/kaffein vara bra för blodcirkulationen, så jag ska prova att doppa en tepåse i vatten och försiktigt pressa ut det i hårbotten. Har ingen aning om det fungerar, men det skadar inte att prova.

Lökjuice

Tydligen så ska lökjuice vara väldigt effektivt om man vill få håret att växa. Jag har inte den blekaste aning om vad det är som gör det, men jag har läst om det på flera ställen – och det verkar vara potent, så vad tusan. Även denna tänker jag prova att blanda ut med något annat starkt som får blodet att röra sig.

Hårborstning

Det här är något jag gör flera gånger per dag – faktiskt varje gång jag är i badrummet, där jag har en av mina hårborstar. Jag borstar av uppenbara skäl inte håret för att det är tovigt och behöver redas ut, så långt har det inte blivit ännu. Men jag borstar för att – återigen, stimulera hårbotten och hårsäckarna. Dessutom gillar jag att det river lite i skallen.

Hårtvätt

Här tänker jag följa min gamla rutin med de märken jag använt i åratal. Jag använder två märken (under längre perioder innan jag växlar); Matrix och Tigi Bedhead. Varje gång jag tvättar håret (en gång i veckan) använder jag också en hårinpackning (hårmask) med kokosolja. För mig har det funkat skitbra, och är i nuläget ingenting jag tänker förändra.

Tillskott

Jag har ätit ett par tillskott för just hud, hår och naglar under ett flertal år, och det gör jag nu också (efter uppehållet jag var tvungen att göra under cellgiftsbehandlingarna). Jag tar till exempel maxdosen av den Stora hårkuren som finns på bland annat Apotea.

Jag äter också MSM (som faktiskt hjälper till med hårväxt) tillsammans med C-vitamin.

Stress

Stress är ju en orsak till att håret kan krångla, sådär i största allmänhet. Under en av de största och värsta katastroferna i mitt liv fick jag en fruktansvärd mjäll, vilket jag gissar berodde på just stress. Nu har jag ju genomgått en tuff och krävande behandling, så min kropp har ju befunnit sig under rätt mycket stress. På grund av min bipolära diagnos och den rätt rejäla utbrändhet jag försatte mig i för ett gäng år sedan, har jag ingen stresstolerans alls längre.

Allt det här kombinerat gör att jag kommer att anstränga mig i väldigt hög grad för att inte utsätta mig för stress, och att se till att de eventuella rester av stress jag bär på, är på så låga nivåer som möjligt.

Det här kommer nog att bli ett av mina större projekt de närmaste åren. Jag har gett mig fan på att jag ska få mitt hår att växa sådär häpnansvärt snabbt, och att håret ska bli i bättre kondition än det någonsin varit. Det enda jag kommer att tillåta mig som inte är naturligt, är hårfärg. Jag känner mig inte alls bekväm i min naturliga hårfärg (mellancendré) som dessutom har en hel del kritvitt i sig, numer.

Jag vill ha mitt brunsvarta hår, så jag känner igen mig själv i spegeln.