Självporträtt

 

Jag gillar att fundera över saker. Jag gillar också att ifrågasätta saker – ibland bara för sakens skull.

 

Jag nördar in mig på en del saker. Annat är jag extremt ointresserad av.

 

Klimakterietant har jag blivit också, trots min än så länge, i sammanhanget, ringa ålder.

 

På den här bloggen kan du läsa det mesta som ryms i min tankevärld. Från samhällskritik till skönhet 40+ till pinsamma historier till…

 

Välkommen! 🙂

Translation

Som jag ser den gemensamma verklighet vi alla befinner oss i, så är politik och samhälle inte nödvändigtvis samma sak. Samhälle är inte heller nödvändigtvis samma sak som Marknaden, även om de ligger relativt nära varandra. För mig är Samhället en egen kropp med ett eget medvetande som består av alla människor som befinner sig i det. Den här samhällskroppen är extremt rörlig, och den följer inga regler – den bara är.

Jag funderar på det här ibland när jag tänker på hur politiken här i Sverige fungerar, hur den försöker påverka, vad den tror att den klarar av, och hur samhället tar emot den. För mig är det så oerhört uppenbart att politiken är bland det mest trögstyrda och långsamt verkande system som existerar, om man jämför med samhällskroppen. Samhällskroppen rör sig ständigt, den förändras och förvandlas, allt efter vad människor vill ha, hur de ser sig själva och andra, hur efterfrågan och tillgång på olika saker ser ut, och så vidare.

Politiken kan inte direkt styra över det där. Jo, den kan sätta upp regler och ramverk, men det är ungefär det enda den klarar av. Verkligheten, samhället, är vad som har i uppgift att se till att det fungerar, och fungerar det inte – se till att det blir förändring.

Jag tillhör en förmodligen relativt liten grupp människor som anser att minst 99% av mänskligheten är rent ut sagt blåst. Urkorkad. Dum i huvudet. Ointelligent och oförmögen att tänka och se mönster. De allra flesta verkar följa strömmen och deras verklighet blir extremt liten – och i deras ögon, sann. Många av dessa lyckas ändå leva sina liv utan att bli kräk, medan andra flippar ur och blir fullständigt vidriga kreatur.

Donald Trump är en sådan person. En person vars värld är centrerad omkring honom själv, och vad han kan vinna på allt och alla andra. Jag har aldrig tyckt om Donald Trump och jag kommer aldrig att göra det heller. Han är inte bara obehaglig och otäck, han är… jag tror verkligen på fullt allvar att han är fullständigt livsfarlig och borde spärras in bakom lås och bom och den som har nycklarna bör förstöra dem snarast möjligt. Han är liksom inte en vettig del av mänskligheten. Han är en parasit, som om han ges tillåtelse kommer att spridas och till slut uppta hela planeten.

Som jag ser det är Donald Trump – och för den delen, Boris Johnsson och Jimmie Åkesson, svar på hur samhällskroppen har utvecklats under ett antal år. Internet har inte gjort någonting för mänsklighetens positiva utveckling. Tvärtom. Vårt storhetsvansinne, vår girighet och envisa arbete för att bli fler och större, når inga gränser. Jag har radvis med åsikter om detta ur radvis med perspektiv, varav de flesta är åtminstone delvis filosofiska.

Men poängen jag har just här och nu handlar om att vi får vad vi förtjänar. När samhällskroppen och samhällets gemensamma medvetande utvecklas i en viss riktning, är detta vad vi ger oss själva i present. Fullständiga idioter som tror att de kan styra över något så oregerligt som en samhällskropp.

I slutänden kommer det inte att fungera. Det ser vi ju nu, med tanke på Trumps desperata försök att skapa kaos. Jag fattar inte hur karln tänker. Vad tror han att historieböckerna kommer att skriva om honom? Att han var den som “made America great again“? Att han var tidernas störste president?

Ack, så fel han har. Historien kommer att minnas honom som den mest pinsamme president världen någonsin har skådat. USA som land kommer att skämmas i årtionden för att en karl som Trump lyckades roffa åt sig presidentskapet.

Jag hoppas att det här är något vi kan lära oss av här i Sverige. Jag vet ju att det finns idioter här också som gillar och försvarar Donald Trump (och Jimmie Åkesson för vårt lilla Sverige). Men förhoppningsvis finns det fler människor som kan se skräp som Donald Trump (och Jimmie Åkesson) för vad de är – en livsfarlig väg att ge sig in på. Det föder verkligen inget annat än kaos och lidande, och en sjujävla soppa att reda upp efteråt.