Självporträtt

 

Jag gillar att fundera över saker. Jag gillar också att ifrågasätta saker – ibland bara för sakens skull.

 

Jag nördar in mig på en del saker. Annat är jag extremt ointresserad av.

 

Klimakterietant har jag blivit också, trots min än så länge, i sammanhanget, ringa ålder.

 

På den här bloggen kan du läsa det mesta som ryms i min tankevärld. Från samhällskritik till skönhet 40+ till pinsamma historier till…

 

Välkommen! 🙂

Translation

För den som inte vet det har jag jobbat som fotograf inom porträtt och bröllop. Jag har dessutom en drös poäng i konstvetenskap med inriktning mot just fotografi – teori och metod, främst, vilket innebär bildanalys. Väldigt nördigt och väldigt roligt (för den som är nörd, alltså).

När jag började läsa D-kursen i konstvetenskap ville jag skriva min D-uppsats om just detta – sanningshalten i fotografi. Tyvärr blev det inte av – min handledare tyckte ämnet var för stort, och dessutom började jag bli så dålig i min bipolära sjukdom att jag blev tvungen att lägga ner studerandet. Det har tyvärr inte blivit mer studerande sedan dess.

Men – jag har aldrig släppt tanken på just det här. Jag är utöver mitt intresse för fotografi också väldigt intresserad av filosofi, och just frågan om sanning i fotografi är i mina ögon väldigt tvärvetenskaplig. Ända sedan den släppta D-kursen och D-uppsatsen i konstvetenskap har jag tänkt att jag ändå vill skriva något om det här.

Och herregud, så många gånger som jag trott att det är dags att börja. Det tror jag nu också. Men det är inte alls hugget i sten att jag får arslet ur och faktiskt skriver ihop något den här gången. Men jag hoppas det, för i mina ögon skulle det bli en skitkul bok. Dessutom en bok med många användningsområden, inte bara för fotostudenter eller fotointresserade.

Ett för mig väldigt tydligt syfte med en sån här bok är att sprida kunskap och förståelse om hur vi tolkar fotografier, och varför. Insikten om att det vi ser i ett fotografi inte nödvändigtvis är sant och varför är jätteviktigt i vår förståelse av de fotografier vi möts av varje dag. Vi uppfattar, förstår och tolkar allt utifrån allt vi vet, kan, tror oss veta och kunna, vår sympati och empati och så vidare, men det gör inte nödvändigtvis att det vi uppfattar och förstår faktiskt är på det viset.

Jag har ägnat en god stund åt att fundera lite över upplägget i en sådan här bok. Jag har inget färdigt än så länge, men har så sakteliga börjat göra en mental inventering av böcker jag vill använda som referenser. Det kommer, tro det eller ej, inte bara att bli konstvetenskaplig litteratur – men stora delar av det, ja.

Jag tänker inte skriva mer än så just nu. Dels för att jag inte vet än om det faktiskt blir av, dels för att jag är på väg att gå och sova. Men håll tummarna, och peppa mig gärna om du är nyfiken. Tack på förhand. ♥