Självporträtt

 

Jag gillar att fundera över saker. Jag gillar också att ifrågasätta saker – ibland bara för sakens skull.

 

Jag nördar in mig på en del saker. Annat är jag extremt ointresserad av.

 

Klimakterietant har jag blivit också, trots min än så länge, i sammanhanget, ringa ålder.

 

På den här bloggen kan du läsa det mesta som ryms i min tankevärld. Från samhällskritik till skönhet 40+ till pinsamma historier till…

 

Välkommen! 🙂

Translation

Förra sommaren lärde jag känna en person via Facebook Dating. En person vars hjärna fungerar ganska precis exakt som min. Jag är inte bortskämd med det, så jag bestämde mig för att spara på personen i fråga, som då hette Thomas. Thomas är född som man och har levt ett helt liv som sådan, men vid 50 års ålder kom insikten att han egentligen är kvinna.

Det var för kanske en vecka sedan, möjligtvis två, som namnbytet på Facebook gjorde mig något förvirrad. Jag frågade om saken, och fick reda på det där med att Thomas numer heter Tone. Vi har hållit stadig kontakt sedan dess, och jag är lite löjligt glad att få följa med på den här extremt intressanta resan från att vara man till att bli kvinna. Även om resan inte är min är det jättespännande att se och följa med, om än på lite avstånd.

Det var rätt tidigt jag kom på idén att den här resan bör dokumenteras regelbundet. Det är ju trots allt en enorm förändring, att gå från man till kvinna – och jag tycker att det är klart värt att fotografera regelbundet under resans gång. Till min stora glädje tyckte Tone detsamma – och idag var det dags för en första fotografering.

Vi bestämde oss för att påbörja det här såpass snart, eftersom det redan skett en del förändringar sedan Tone tänkt färdigt omkring det här. Jag tänker inte ge mig in på det där med diagnos, behandling och så vidare – främst för att det inte är min business, och inte min uppgift att dela med mig av. Men alldeles oavsett, så tyckte vi båda två att det var bäst att börja så tidigt som möjligt.

Det jag verkligen gillar med Tones resa är att det har börjat så fantastiskt bra. Hon verkar ha en helt otrolig familj och vänkrets som accepterar rakt av – det är liksom inget snack. Hon har också själv en väldigt bra inställning till det hela, som jag till stor del tror beror på att hon är 50+ och inte en gröngöling (ung) i fråga om identitet, vem hon har varit, vem hon är, och så vidare.

Bilderna ni ser här ovan är ett urval från första fotograferingen. Jag kommer att uppdatera med fler bilder allt eftersom – vi kommer att träffas ungefär en gång i månaden under lång tid framöver för att utforska och undersöka Tones sätt att vara kvinna.

Det är sjukt spännande – just sayin‘. ♥

För mig är det här skitkul på många sätt. Det är evigheter sedan jag fotograferade en människa, och jag har nästan glömt bort hur man gör. Så lite läskigt är det allt – men jag tror att jag gjorde ett hyfsat jobb för att vara så ringrostig. Fördelen är att ju mer vi gör det här, desto mer bekväma blir vi båda två med våra respektive roller som fotograf och modell.

Bortsett från att det alltid är roligt att ha bra bilder på sig själv, så ser jag det här ur ett lite annat perspektiv. Att gå från man till kvinna är en rätt stor grej. Det innebär en mental och känslomässig omställning, men också ett helt nytt sätt att förhålla sig till sig själv och omvärlden, att se sig själv, att hitta ett nytt kroppsspråk, sätt att hålla huvudet, hur man använder händerna, hur man går, och så vidare i all oändlighet (och då har vi inte ens börjat prata om sånt som hårprodukter, smink, hudvård, kläder med mera). Bilderna vi tagit idag och kommer att ta framöver – jag hoppas att de kommer att fungera som någon slags underlag för Tone att hitta sitt sätt att vara kvinna på – där hon faktiskt ser hur det ser ut när hon rör kroppen på ett visst sätt.

Alltså, jag tycker att det här är så superspännande att jag nästan går av på mitten. 😀 Jag är vansinnigt glad att få ta del i den här resan, på mitt sätt.

Ni anar inte vad roligt jag tycker att det här är. Det ska bli så grymt kul att följa Tone och se vad som händer framöver – med både kropp och knopp. Bara en sån sak som kläder och färgval är ju askul. Jag är ingen expert på att vara kvinna, men jag har redan lyckats klämma ur mig lite tips och råd, och kommer troligtvis att kunna trycka ur mig några fler allt eftersom.

Nästa omgång bilder dyker upp om – tja, någon månad framåt i tiden, eller så. Återkom gärna och se vad som hänt sedan nu! 🙂