Självporträtt

 

Jag gillar att fundera över saker. Jag gillar också att ifrågasätta saker – ibland bara för sakens skull.

 

Jag nördar in mig på en del saker. Annat är jag extremt ointresserad av.

 

Klimakterietant har jag blivit också, trots min än så länge, i sammanhanget, ringa ålder.

 

På den här bloggen kan du läsa det mesta som ryms i min tankevärld. Från samhällskritik till skönhet 40+ till pinsamma historier till…

 

Välkommen! 🙂

Translation

(Inlägget skrevs i lördags den 26 augusti, men pga strul på webhotellet läggs det inte upp förrän idag, måndag den 29 augusti.)

Jag har ju berättat om Thomas som blir Tone, och att vi påbörjat en fotodokumentation av hennes resa från man till kvinna. Idag har vi varit iväg på vår andra fotografering, som gick av stapeln vid Rytterne kyrkoruiner i Västerås.

Idag var Tone sminkad för första gången när jag träffar henne (hon har sminkat sig ett tag, men förra gången vi sågs var hon helt osminkad). Jag tror de flesta som föds som kvinnor har sin rosa prinsess och bling-period som småflickor, men som transkvinna har Tone sin period nu. Det är givetvis mycket rosa som gäller – och jag kan verkligen förstå det. Och självklart ska alla kvinnor ha en prinsessperiod – det är inte tal om något annat. ♥

Idag kändes det viktigt att dels få till några riktigt bra bilder på Tone, och det tycker jag att jag lyckats med – i alla fall i mina ögon. Men det känns också, i alla fall för min del, viktigt att pusha Tone i en riktning där hon på ett helst så bekvämt sätt som möjligt, hittar sin kropp som kvinna, sitt rörelsemönster som kvinna, sin blick och förmågan att uttrycka utåt den man upplever sig själv att vara. Och då tänker jag bortom de yttre attributen.

Det är otroligt intressant att vara med och se och uppleva tillsammans med Tone. För mig som fotograf som dessutom jobbat med just porträtt och bröllop, är jag van att styra och ställa i hur folk står, håller huvudet, vinklar hakan, vrider händer, lutar sig och så vidare.

Att göra det med en kropp som är totalt ovan att göra det som kvinna och har ett muskel- och kroppsminne av ett helt liv som man, är både spännande och en utmaning.

En annan, för fotografierna helt irrelevant sak som också är väldigt intressant, är att jag faktiskt kan relatera till förändringen. Inte från man till kvinna (eftersom jag råkar känna mig väldigt nöjd med min sexualitet), men hela processen av en så stor förändring är något jag faktiskt gått igenom men i helt andra sammanhang och av helt andra orsaker.

På ett mer ytligt plan har vi haft riktig jävla tur med vädret. SMHI påstod under ett par dagar att det skulle vara 29 grader idag, men det slutade med runt 25 och måttlig luftfuktighet. Det var något varmare än vad som är bekvämt, men helt görbart. Nån timme efter att vi kom hem kom regnet. Väderprognoserna säger för tillfället att det ska regna massivt under ett par dygn, men det tror jag när jag ser det. Jag bor i Västerås, och precis där jag bor regnar det tamejfan aldrig.

Men vi hade tur som slapp regnet just under fotograferingen. Just nu sitter jag och väntar på att Tone ska komma hem ordentligt, så hon får möjlighet att faktiskt titta på bilderna och godkänna de jag valt att visa i det här inlägget. ♥

Men alltså, kolla in bruden. Det som är riktigt intressant, även om skillnaden är tydligare nu än förra gången, är att åtminstone jag kan se både man och kvinna i Tone fortfarande. Ni anar inte vad ascoolt det är att se hur det allt eftersom kommer att synas mindre och mindre man, och mer och mer kvinna. ♥