Självporträtt

 

Jag gillar att fundera över saker. Jag gillar också att ifrågasätta saker – ibland bara för sakens skull.

 

Jag nördar in mig på en del saker. Annat är jag extremt ointresserad av.

 

Klimakterietant har jag blivit också, trots min än så länge, i sammanhanget, ringa ålder.

 

På den här bloggen kan du läsa det mesta som ryms i min tankevärld. Från samhällskritik till skönhet 40+ till pinsamma historier till…

 

Välkommen! 🙂

Translation

VARNING!

Jag är inte särskilt fin i munnen när jag pratar/berättar om det här. Jag tar dock inget ansvar för hur du reagerar på mitt språk – det får du göra helt själv. För egen del har jag suttit och asgarvat åt allt det här, eftersom det låter så sjukt jävla löjligt när man försöker sätta ord på det. 😀

Förstoppning måste vara något av det mest pinsamma man kan prata om. Vem vill berätta om att man är så hård i magen att man inte får ut skiten? Våra rövar måste vara en av de mest privata kroppsdelar vi har. Om du fortsätter läsa kommer jag att gå in i detalj på fenomenet förstoppning med tips och råd, för tro mig – förr eller senare kommer du att drabbas, och det är ingen rolig upplevelse.

Jag fick min första behandlingsrelaterade förstoppning efter operationen. Det tog mig flera dagar att fatta det, och den gången löste sig problemet av sig själv med hjälp av att jag hävde i mig mer vatten än jag normalt dricker (vilket inte är särskilt mycket, skall erkännas).

Under de tre första cellgiftsbehandlingarna klarade jag mig bra. Jag skulle ljuga om jag sade att magen var i ordning, för så var det inte. Jag var omväxlande rätt mjuk i magen, och någon enstaka gång lite hårdare, men tack och lov inte förstoppad.

I direkt anslutning till min fjärde behandling – faktiskt samma dag, fick jag dock den värsta förstoppning jag någonsin haft. Jag retar mig lite på att jag inte förvarnats muntligen av läkare eller sköterskor, så att jag kunnat förbereda och förebygga, men så var det inte. I stället tillbringade jag ett antal dagar åt att gå runt med svullen mage och skiten hängandes i arslet. Inte ville jag äta heller, eftersom jag inte ville bygga på mängden som skulle behöva ut. Men äta behöver man ju göra, så det var bara att utmana ödet och hoppas på att inte spricka.

Dagen efter behandlingen fick jag utskrivet droppar att ta, som mjukar upp inifrån. Trots att jag hävde i mig ett antal sådana doser per dag, fick jag ändå köpa hem Microlax och trycka in en spruta i den stenhårda, väldigt, väldigt breda skit som hängde precis innanför öppningen och ville ut, men inte kom ut för att det helt enkelt var för stort och hårt. Men det var det bästa jag kunde ha gjort just då, för inom tio minuter lyckades jag krysta ut den proppen som liksom satt i vägen.

Och bara för att vara fullständigt transparent – det är tur att jag har hund och därför har bajspåsar hemma, för jag fick plocka upp skiten ur toaletten för att överhuvudtaget kunna spola.

Äckliga detaljer

Om du faktiskt lyckas klämma ut en liten bit, kan det vara alldeles för hårt för att du ska kunna knipsa av korven med musklerna. Om du dessutom har kämpat länge, kan du dessutom vara så trött i musklerna att du inte ens orkar knipsa av den. Då finns det inte så många alternativ att välja på – du får helt enkelt bryta av den med fingrarna. Välj själv om du vill ha plasthandskar, toapapper – eller helt enkelt tvätta händerna efteråt.

Det kan också vara så att det är så tätt och hårt packat – och dessutom så brett, att det faktiskt inte tar sig ut på egen hand. Då kanske du också måste använda händerna. Sätt fingrarna på varsin sida om anus, och försök att trycka ihop skiten på insidan (du kommer att känna vart det slutar någonstans), och tryck sedan inåt för att på så vis hjälpa till att trycka ut det.

Om det behövs kan du helt simpelt behöva gröpa ur arslet med fingrarna. Det är osmakligt och äckligt – men det kan vara nödvändigt, även om du bara får ut litegrand. Använd plasthandskar om du är kräsmagad – annars finns det tvål och vatten, om du inte har tillgång till plasthandskar just där och då. Ett annat bra tips är att ha korta naglar.

Förebyggande strategier

Jag ställde frågan i en Facebookgrupp jag är med i, för kvinnor som behandlas för bröstcancer. Mitt inlägg orsakade stora skrattsalvor och igenkänning, och jag fick många bra råd. Det finns en hel del saker man kan göra för att förebygga förstoppning.

Jag börjar grunda och förebygga redan på tisdagen (inför torsdagens behandling) genom att trycka i mig de här mjukgörande dropparna. Det är skitäckligt (påminner i både smak och konsistens om sirap), men fungerar. Jag häver i mig dessa droppar flera gånger per dag fram till fredagen eller möjligtvis lördagen. Ett kanonbra tips jag fick var att äta psylliumfrön, som är bra för både förstoppning och diarré. Jag äter det tillsammans med naturell youghurt eller fil, samt skivade äpplen, päron, eventuellt kiwi, och frysta björnbär. Det är supergott – och hjälper faktiskt till. Helt fantastiskt!

Jag är urdålig på att dricka vatten, men under dagarna direkt efter behandlingen har jag varit väldigt törstig och faktiskt druckit en hel del vatten (för att vara jag, alltså).

Resultatet av den här strategin är att jag inte blir förstoppad. Jag blir långsam och trög i magen – ja. Men inte förstoppad. Jag kan skita utan att krysta mig knallröd och svettig. Jag går inte runt med skit hängande i arslet. Jag kan sitta, stå, ligga och röra mig utan att känna det som att jag har en stor buttplugg uppstoppad i röven. Dessutom är det väldigt skönt att slippa gå runt och känna som att man stinker skit.

Beroende på lite vilket skick du befinner dig i, kan det också vara bra att röra på sig för att få igång magen. Ta en promenad, gör ett yogapass eller något annat. När jag var förstoppad var jag så vansinnigt trött att jag inte orkade röra mig mer än inne i lägenheten och att ta hunden runt kvarteret.

Kom ihåg-lista!

  • Köp hem (med eller utan recept) någon form av medel som hjälper till att mjuka upp inifrån och börja ett par dagar innan behandling.
  • Drick vatten.
  • Undvik större mängder te/kaffe.
  • Undvik bröd och annat som innehåller mjöl.
  • Se till att ha Microlax hemma från början, så det finns tillgängligt om och när det behövs.
  • Köp hem psylliumfrön, frukt och fil/naturell youghurt inför varje behandling, och börja förebygg ett par dagar innan.
  • Jag har inte provat själv, men tydligen ska det fungera att spola varmt vatten upp i arslet, om man nu blivit förstoppad – det ska tydligen vara effektivt. Håll dig i närheten av toaletten, bara.
  • Ät stark mat – jag åt rätt mycket köttfärssås med cayennepeppar och chili. Man svettas under tiden, men det hjälper faktiskt.
  • Köp hem plasthandskar och/eller handtvål för de mer osmakliga strategierna, i det fall du drabbas av förstoppning.

Jag önskar dig all lycka till med det här. Du kommer nog inte att vara kanonbra i magen – jag var långsam och trög i flera dagar, men det är i vilket fall bättre än att vara just förstoppad.